featured

“Kırkpınar Güreş Stadyumu Taşınmalı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Tavuk Ormanı ile ilgili açıklamalarda bulunarak; “Bugüne kadar özel ve kamu eliyle yapılan fiziki müdahaleler Sarayiçi/Tavuk Ormanı adıyla adlandırılan bu bölgeye geri dönülemez zararlar vermektedir.Zamanında Kırkpınar Güreşleri için güreş alanı olarak belirlenmiş ve içerisine bir güreş stadyumunun yanı sıra içkili lokantalar ve düğün bahçeleri açılarak ticari işletmelerin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu alandaki özel işletmeler ve faaliyetleri sınırlandırılmalı, düğün benzeri gürültü ve ışık kirliliği yüksek, yaban hayatına zarar veren organizasyonlar yasaklanmalıdır. Sarayın Has Bahçesi’ne kurulan Güreş Stadyumu buradan taşınmalıdır. Kırkpınar Güreşleri’nin ruhuna uygun bir fur alanı projelendirilerek Has Bahçe’nin koruma altına alınması sağlanmalıdır.”şeklinde konuştu.

Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yer alan Has Bahçe/Tavuk Ormanı’nın koruma altına alınması gerekliliğini savunan Eren, “Biz Çevre Gönüllüleri Deneği olarak diyoruz ki; Tavuk Ormanı’nın, Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve bölgede inceleme yapan bilim insanlarının rehberliğinde korunması, geliştirilmesi, mümkünse tıp alanında değerlendirilmesi çalışılmaları desteklenmelidir. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları da bunun içine dâhil edilmelidir.”dedi.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu adına yazlı açıklama yapan Başkan Ayten Eren, şunları kaydetti: Osmanlı’dan günümüze kadar kalmayı başarmış bir av alanı olarak sarayın bahçesinin bir parçası olan Has Bahçe, bir rivayet ki Selimiye Camisi’nin harcına katılmak üzere yumurta akı üretimi amacıyla tavuk yetiştirildiği için Tavuk Ormanı olarak bilinmektedir. Bu rivayet, Has Bahçe’nin kültürel ve doğal zenginlik olarak verilmesi gereken değerini maalesef engellemiş, korunmadığı için mevcut eşsiz endemik bitkiler yok olmaya yüz tutmuştur. Bu kültürel, doğal ve tarihi alanımız, Edirne Belediyesi’ne verilen kullanım hakkının 2017’de sona ermesiyle 19 yıllığına yeniden tanımlanmış, Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Amenajman Planı dâhilinde bakım ve koruma görevi devam etmektedir.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak 2016 yılından bu yana bu doğal ve tarihsel alanın değerinin ortaya çıkarılması, korunmaya alınması için muhatabı olan tüm kurumlara dilekçelerle, yüz yüze görüşmelerle konuyu gündemde tutmaya çalıştık. Edirne Belediyesi, 2016 yılında Trakya Kalkınma Ajansın’dan 5 milyon TL civarında hibeyle başlattığını söylediği projenin ilk etabında sarayın Has Bahçesi’ndeki ender bitkilerin üzerine, 7 km taş ve beton yollar döşeme sırasında sayısız ağacı da yok etti. 4 bin 900 dönüm alanda 86 dönümlük göl, yüzen havuz, 6 kafeterya ve restoran projesini de kamuoyuna deklare etmelerinden sonra da Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak konunun uzmanlarını bir araya getiren ‘Doğal ve Kültürel Değerimiz Tavuk Ormanı’ başlıklı bir panel gerçekleştirdik. Akademisyenlerimizin hazırladığı panel sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşarak “Bu projeyi başka yerde yapın, saray ve Has Bahçe’nin gerçek değeriyle korunmasını sağlayın” çağrısında bulunduk, imza kampanyalarıyla bu talebimizi halkla buluşturduk.

Topkapı Sarayı’ndan sonra en önemli Osmanlı saraylarından biri olan Edirne Sarayı ve onun Has Bahçesi (Tavuk Ormanı) tarih, kültür ve doğal varlıklarımız bakımından çok önemli bir değer arz etmektedir. Çok zengin flora ve faunasıyla ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmiştir. Bu bölge Edirne başkent iken sarayın has bahçesi olarak kullanılmıştır. Bu has bahçede 40’ın üzerinde şifahi ecza bitkisinin olduğu bilinmektedir. Edirne sümbülü gibi endemik ve nadir, göl soğanı gibi nadir bitki türlerini içinde barındırmaktadır. Burada bulunan ağaçların fidanlarının Has Bahçe’nin oluşturulduğu dönemde özenle seçilerek farklı bölgelerden getirtildiği çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. Selimiye Camii’nin inşası süresince yumurta akı ihtiyacının karşılanması için tavuk yetiştiriciliğinde kullanılmıştır. Zamanında şehzadelerin avlağı olarak kullanılan bölgede Av Köşkü, Adalet Kasrı gibi günümüze kadar gelmiş tarihi yapılar mevcuttur. Bugüne kadar bölgenin 73 kuş türüne ev sahipliği yaptığı tespit edilmiştir. Ender coğrafi yapısı, zengin tarihsel birikimi, yakın geçmişte tarihte oynadığı önemli rolü açısından da Kent Kültür Tarihi açısından da büyük öneme sahiptir.

Ne yazık ki bugüne kadar özel ve kamu eliyle yapılan fiziki müdahaleler Sarayiçi/Tavuk Ormanı adıyla adlandırılan bu bölgeye geri dönülemez zararlar vermektedir. Zamanında Kırkpınar Güreşleri için güreş alanı olarak belirlenmiş ve içerisine bir güreş stadyumunun yanı sıra içkili lokantalar ve düğün bahçeleri açılarak ticari işletmelerin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu alandaki özel işletmeler ve faaliyetleri sınırlandırılmalı, düğün benzeri gürültü ve ışık kirliliği yüksek, yaban hayatına zarar veren organizasyonlar yasaklanmalıdır. Sarayın Has Bahçesi’ne kurulan Güreş Stadyumu buradan taşınmalıdır. Kırkpınar Güreşleri’nin ruhuna uygun bir fuar alanı projelendirilerek Has Bahçe’nin koruma altına alınması sağlanmalıdır. Alandaki endemik bitkiler, ecza bitkileri korunmalı, geliştirilmeli, buranın gerçek sahipleri olan canlılara zarar verebilecek her türlü etkenden arındırılmalıdır. Osmanlı Sarayının Has Bahçesi’nin bilimsel açıdan korunarak geleceğe aktarılması birincil görevimizdir.

Bizler Tavuk Ormanı konusunda tüm kurumlarımızı ve yöneticilerimizi duyarlı olmaya, ivedilikle önlemler almaya, mevcut yasaları uygulamaya çağırıyoruz. Bu konunun muhataplarından olan Edirne Belediyesi ve Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne dernek olarak sorular içeren birer dilekçe yazdık. Gördük ki iki kurum ve işin merkezinde akademik bilgi danışılması gereken Trakya Üniversitesi arasında bir ortaklaşma olmamış. 60 tıbbi aromatik olmak üzere 120 orman altı bitkisinin takibi, her iki kurumun da yetersiz yetki ve kurum desteği olmadığı için ortada kalan bir konu olmuş ve gün geçtikçe yok oluşunu çaresizce akademisyenlerimizle birlikte izlemekteyiz

Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne yazıyla sorduğumuz Tavuk ormanındaki ağaç envanterinin kapsamının daraldığı, korumanın yetersizliğinden ötürü 103 değişik türde kaçak kesimin yapıldığı ve korunması gerekli Edirne Sümbülü dışında söz konusu orman altı endemik bitkilerin de korunduğu üzerine olumlu bir yanıt alamadık. Orman İşletme Müdürlüğü, yazımıza Tavuk Ormanı’nın mülkü Edirne Belediye’sine ait olduğu için bu alana dair sorularımıza sadece kontrol ve denetim görevleri olduğunu bildirmişlerdir.

Edirne Belediyesi’ne yazılı sorularımıza da gelen yanıtın bu değerli alanın korunması konusunda etkin, bilimsel bir planı olmadığı anlaşılmış, sadece Edirne Sümbülü için bilgilendirme toplantısına katılım gösterdiklerini ve tabelalarla halkın bilgi edinmesini sağladıklarını bildirmişlerdir. Yine taşkın sahası olması nedeniyle yapılmaması gereken 7 km beton yol ve elektrik direkleri, oturma gruplarının bozulmasıyla uğranılan kamu zararımızın olmadığı şeklinde yanıt aldıktan sonra geçen hafta gelen yeni taşkınla oluşan zarar hakkında tekrar sorumuz olacağını şimdiden bildiriyoruz.

Biz Çevre Gönüllüleri Deneği olarak diyoruz ki; Tavuk Ormanı’nın, Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve bölgede inceleme yapan bilim insanlarının rehberliğinde korunması, geliştirilmesi, mümkünse tıp alanında değerlendirilmesi çalışılmaları desteklenmelidir. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları da bunun içine dâhil edilmelidir.” Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Kırkpınar Güreş Stadyumu Taşınmalı”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin