featured

“Çocuklarımıza Kurşun Bulaşmış Suyu İçirmeyeceğiz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Edirne’nin içme suyu arıtma tesisine 205 metre uzaklıkta yapımı için ÇED süreci başlatılan Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirne Belediyesi ve çevreciler karşı çıktı.Gürkan, “Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi yapımına Edirneliler olarak asla izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımıza, çocuklarımıza kurşun bulaşmış suyu İçirmeyeceğiz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne projeye dair itirazları ve kaygıları içeren bir dilekçe geçtiğimiz gün verilmişti.Tesisin yapılacağı alanda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sivil toplum örgütleri ile birlikte  basın açıklamasında bulundu.
Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, “Belediye ile işbirliği yaptık, imza dilekçelerimizi verdik. Buraya yakın mesafede iki içme suyu arıtma tesisi var. Buradan çıkacak kurşunun tozu, suyu her şeye zarar verecek, kentte kirlilik yaratacak. Edirne doğalgaz sayesinde yeni yeni temizlenmeye başlayan bir kent. Bu tesisin buraya yapılmaması için kentliler olarak her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.
“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
“Toprağın üstü, altından daha değerlidir” diyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de “Su arıtma tesisimiz hemen 200 metre ötemizde. Buraya zehirli bir maden olan kurşunun işlenmesi sırasında çevreye vereceği zararları önlemek amacıyla geldik. Cuma günü sivil toplum örgütleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itirazlarımızı yaptık. Trakya kömür şirketlerini ve nükleercilerin  düz ayak ettiği bir yer haline geldi. Stratejik bir yer burası. Avrupa’ya yakın bu nedenle akın akın gelmeye başladı madenciler buraya. Oysa biz Türkiye’nin buğday, ayçiçek, pirinç deposuyuz. Birinci sınıf tarım topraklarımızı korumalıyız. Toprağın üstü, altından daha değerlidir. Bu konuda mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük’ün kendisini araması ile konudan haberdar olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çarşamba günüydü yanlış hatırlamıyorsam, zaten Cuma günü de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden de bize ÇED ile ilgili görüşümüzün ne olduğu ile ilgili yazı geldi. Zaten STK’lar itirazlarını yapmışlardı, ÇED raporlarına karşı. Biz de Cuma Günü hem Edirne Belediyesi olarak hem de vatandaş olarak ÇED’e karşı itirazlarımızı yaptık. Baktığımızda vatandaş iş yapmasın mı, tabi ki yapsın ama bunun yapılacağı yerler buna göre düzenlenmeli, buna göre seçilmiş yerler olmalı. Bizim Edirne’de 2 tane içme suyu arıtma tesisi var. Kurulmak istenen tesis bizim Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kuşuçuşu 205 metre uzaklıkta. ÇED başvurusunda da bu 300 metre olarak belirlenmiş. Yaya olarak giderseniz, 300 metre. Buradan 80 metre ötede bizim arıttığımız suyu şehre taşıdığımız ana hat geçiyor. Hem buradaki yeni içme suyu arıtma tesisinde hem de 1,5 kilometre ötedeki eski içme suyu arıtma tesisinde içme suyu arıtma tesislerinin yapısı gereği açık dinlendirme havuzları var. Burada şunu kimse bize iddia edemez, inandıramaz da, burası bir kurşun kırma, yıkama ve eleme tesisi. Burada açığa çıkacak, doğaya salınacak çeşitli gazların, çeşitli kimyasalların rüzgar vasıtasıyla 1-,1,5 kilometre ötedeki Edirne’nin en son evine ulaşmayacağını ve 200 metre ötedeki içme suyu arıtma tesisinin açık havuzlarına ulaşmayacağını kimse iddia edemez” dedi.

“KURŞUN KIRMA,ELEME, YIKAMA TESİSİ’NE EDİRNELİLER OLARAK İZİN VERMEYECEĞİZ”
Başvuru dosyasında ÇED ile ilgili ön raporda Edirne’nin nüfusunun 26 bin olarak belirtilmiş olduğunu söyleyen Gürkan, “Ya Hasanağa köyü ile karıştırdılar ki orada da 26 bin nüfus yok ya da bu tesisi başka bir yere kuracaklardı, yanlışlıkla buraya geldiler. Ben başka türlü açıklayamıyorum. Bakın Edirne’de 200 bin vatandaş yaşıyor. Yılda 5,5 milyon turist alan bir şehirden bahsediyoruz. Bir an için 26 bin kişinin yaşadığını düşünsek bile, 26 kişinin yaşadığını düşünsek bile yine de bu tesise izin vermemiz mümkün değil. Bu tesisin bulunduğu yer daha önce beton santraliydi. Bizden önce de beton santraliydi. Ama beton santralinin kimyasal bir sorunu, sıkıntısı yok. Ve beton santralleri, şantiye olarak geçer. 2 nedenle burası olmaz. Burası hem belediye sınırları içerisinde bir alan hem de mücavir alan ve tarım arazisi. Şantiye için o zaman Tarım Müdürlüğü’nden izin alınmış, şantiye görevi bitmiş ve beton santrali de buradan kaldırılmış. Burada işyeri açılması için burasının imar planına alınması gerekir. Ben böyle bir şey yapmayacağım. Kimse de yapamaz. Tüm bunların olduğunu varsayalım iş yeri ruhsatı alması lazım. Bu ruhsatı da asla vermeyeceğiz. Bizim arkadaşlara tavsiyemiz, hiçbir resmi işlem yapılmamışken yavaş yavaş eleklerini falan kurmaya başlamışlar, biz kendilerini tanımayız, etmeyiz. Kendileri ile şahsi bir problemimiz de yok. Bunları kurmadan buradan toparlayıp, uygun bir yere taşısınlar. ÇED alabilecekleri bir yere taşısınlar. Bizim Edirne’nin vatandaşlarına, insanlarına, çocuklarına kurşun bulaşmış bir suyu içirmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim. Ben bu noktada Sayın Vali’mizin de Edirne’de ÇED raporuna dahil olması gereken kamu kurumların hepsinin de bizim gibi düşüneceğine, olumsuz görüş bildireceğine eminim. O yüzden arkadaşlar boşu boşuna masraf yapmadan malzemelerini toplasınlar, uygun yer neresi ise mutlaka onlara yer gösterilecektir, oraya taşınsınlar. Burada asla Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi’ne Edirneliler olarak izin vermeyeceğimizi, altını çok kalın bir şekilde çiziyoruz” dedi.

Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün de böyle bir tesisin buraya kurulmak istenmesinin üzüntü verici olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini söyledi. Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çocuklarımıza Kurşun Bulaşmış Suyu İçirmeyeceğiz”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin