2022 Edirne’nin Yılı Olacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırkpınar’ın geleneği olan, 3 yıl üst üste Kırkpınar Ağalığı yapmak ve 3 yıl üst üste Kırkpınar’da başpehlivan olma şartıyla altın kemerin ebedi sahibi olunması ile ilgili kuralın, Covid-19 salgını nedeniyle yapılamayan 2020 yılı güreşlerinden ayrı tutularak bu yıl 9-10-11 Temmuz’da yapılacak 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde devam ettirilmesi konusu, Belediye Meclisi’nde görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi. Ayrıca 2022 yılının “Edirne Yılı” olarak ilan edilmesi ile ilgili gerekli hazırlıkların yapılması için bir komisyon kuruldu.

Edirne Belediye Meclisi Haziran Ayı Olağan Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1 Haziran’da kademeli normalleşmeye geçişle birlikte Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını söyledi. Uzun süredir kapalı olan kafe, lokanta, kahvehane gibi işletmelerin işyerlerini bugün itibariyle açtıklarını belirten Gürkan, “İnanıyorum ki aşılamanın çoğalmasıyla birlikte biran önce tamamen normalleşmeye döneceğiz” ifadelerine yer verdi.

Pehlivanların lisanslarının yetişmemesi nedeniyle Kırkpınar’ı bir hafta ertelediklerini ve bu nedenle 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 9-10-11 Temmuz’da yapılacağını belirten Gürkan, “Şuandaki karar seyircisiz olması ama aşılamanın çoğalması ve vaka sayılarının düşmesiyle ben seyirciye çevrilebileceğini umut ediyorum. Umarım ki öyle olur. Her şey iyi gider. Biz de gerekirse Sağlık Bakanlığı’na hızlı kit testleri ile  destek olabiliriz. Seyircili olmasını arzu ederiz ama olamıyorsa da en azından seyircisiz de 660. Kırkpınar’ın yapılması niyetindeyiz” dedi.

Daha sonra mecliste Edirne Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı”nın; Amaç, Hedef ve Performans Göstergeleri’ndeki Kentsel Yaşam Kalitesi bölümünde yer alan “Amaç 3: Turizm Potansiyelinin Arttırılması, Hedef 6: Kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek Edirne’nin turizm potansiyelini geniş kitlelere ulaştırmak” için düzenlenen “Hedef Kartı 14”ün revize edilerek “Güncelleme” yapılması, 2022 Mali Yılı Performans Programı ve 2022 Mali Yılı Bütçesi’nde Edirne Yılı dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması, “Edirne Yılı Eylem Planı” hazırlanması, Edirne Yılı nedeniyle; 01 Temmuz 2021 tarihinden yapılacak ilk Mahalli İdareler seçimlerine kadar görev yapmak üzere; Edirne Belediye Başkanı’nın Başkanlığında, Belediye Meclisi’nin kendi üyeleri arasından her siyasi parti gurubunun meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle 10 (on) üye seçilerek Başkan dahil 11 (onbir) kişiden oluşan “Edirne Yılı Danışma Kurulu” kurulması, Edirne Belediye Başkanı tarafından; Belediye bünyesinden ve/veya Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri, Oda, Borsa, Birlik, Dernek, Vakıf, Kulüp, Sivil Toplum Kuruluşları, Fabrika, İşyeri gibi ve toplumun diğer tüm kesimlerinin de yer verilebileceği kurullar kurulabileceği, hususlarında karar alınmak üzere konunun Belediye Meclisinde görüşülmesi maddesi görüşüldü.

2022 yılının Edirne için önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Başkan Gürkan, “Edirne’nin plakası 22. Onun dışında Edirne’nin son kurtuluş tarihinin yüzüncü yılı. 25 Kasım 1922’de Edirne son işgalden kurtulmuştu, tarih boyunca gördüğü birçok işgalden sonra. İnşallah sonsuza kadar da devam edecek. 2022’de Edirne için yeniden bir atak yapacağımız, turizmde almış olduğumuz hasarları tamir edeceğimiz, şehrimizi el birliği ile daha da güzelleştireceğimiz, daha da toparlayacağımız ve yıl boyuna yayılmış her anlamda sosyal, sportif, kültürel, sanat… toplantılar, etkinlikler yapacağımız bir yıl olmasını diliyoruz.  Edirnelilerin vekaletini verdiği siz değerli meclis üyelerinden de benim başkanlığımda her partiden temsilciler ile tüm bu çalışmaları yürütmek, yönetmek ve ortak aklı ortaya çıkarmak adına 10 kişilik bir danışma kurulu oluşturmayı arzu ediyoruz. Belediye Meclisi’nden 4 CHP, Ak Parti’den 3, İyi Parti’den 2, MHP’den 1 olmak üzere bu Danışma Kurulu’nda yer almasını arzu ediyorum ” diye konuştu.

Parti gruplarının önerisiyle Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Başkanlığını yapacak olan  Danışma Kurulu’nda CHP’den Selçuk Çakır, Engin Yağçılar, Emine Kahyalar, Baran Yazgan; Ak Parti’den Pınar Ersaçmış, Bahattin Ulusoy ve Bahattin Çapoğlu; İYİ Parti’den Necamettin Attay, Ergün Dönmez, MHP’den İsmail Demirhan yer aldı.

Gürkan, “Şimdiden heyecanlıyım. Sizin de bu heyecanı paylaştığınızı biliyorum. İnşallah güzel olacak” diyerek, oylamaya sundu. Madde oy birliği ile kabul edildi. Gürkan, “2022 Edirne Yılı hayırlı olsun” dedi.

Gürkan, “Yaradılanı severim Yaradandan dolayı diyen bir anlayışın çocuklarıyız. Zaman zaman bazı meczuplar çıkıp Türk tarihinin seçkin şahsiyetlerine, bakın ayırmadan söylüyorum, milli karakterimize, kimliğimize, kültürümüze yakışmayan asılsız ithamlarda, hadsiz iftiralarda bulunuyorlar.   Bunların hiçbirisi kabul edilebilir değil. Şunu kimse unutmasın Türkiye Cumhuriyeti de bizim Osmanlı da bizim; Mustafa Kemal Atatürk de bizim Fatih Sultan Mehmet de bizim. O hadsizlere buradan şunu söylemek isterim. Çıkıp bu milletin tarihinde, kimliğinde, benliğinde yer alan hiçbir ismi, sevmeye bilirsiniz bu başka bir şey ama saygısızlık yapmaya kimsenin haddi yoktur, hakkı yoktur. Umarım yargı da bu konuda hadsizler ile ilgili gereğini yapacaktır” diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürkan, “2020 yılında sadece Kırkpınar değil dünyadaki hiçbir spor organizasyonu neredeyse yapılamadı. Ama 660 yıllık bir gelenek olan; Türk’ün ata sporu Kırkpınar’ın kendi içerisinde örfleri, adetleri ve gelenekleri var. Bunlardan en önemlilerinden biri de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanının 3 yıl üst üste kazanması halinde başpehlivanlık altın kemerinin ebedi sahibi olması. Bu ekonomik olarak bizi zorluyor aslında. Ama bir de tarihi gerçekler, tarihi şartlar var. Yine aynı şekilde 3 yıl üst üste ağalığı kazanan Kırkpınar Ağası’nın da Kırkpınar Ağası altın kemerinin ebedi sahibi olması geleneğimiz var. 1. husus maalesef 2020 yılında 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni yapamadık. 2019’daki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı Ali Gürbüz’dü. Eğer biz 2020’de yaptığımız teklifi kabul etmezsek bu başpehlivanımızın bu hakkı sıfırlanmış olacak. Bu da hakkaniyet ölçüsüyle bağdaştırılamaz” diye konuştu.

2019 yılında 2020 yılının ağası için yapılan ihaleyi de Seyfettin Selim’in kazandığını belirten Gürkan, “Seyfettin Selim, gerekli şartları yerine getirerek, ödemesini yaparak, ağalığı hakketmiştir. Ancak pandemi nedeniyle mücbir sebeplerden dolayı bedelini ödemesine rağmen 2020 yılı ağalığı şartlar nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Sayın Seyfettin Selim’in bu anlamda bir talebi olmadı. Ödememi geri verin diye de  bir talebi olmadı. Hakkaniyet ve adaletten yana olmak adına bu teklifi ben getiriyorum meclise. 2021 yılında yapılacak olan 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağalığına Sayın Seyfettin Selim’in ilan edilmesi hususunu takdirinize sunuyorum” dedi.

Madde oy birliğiyle kabul edildi. Haber Merkezi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2022 Edirne’nin Yılı Olacak

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin