TARIM ARAZİLERİ YİNE TEHLİKEDE!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım topraklarına Kalker Ocağı Kapasite artışı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal ve Hacıdanişment Köylerinde  Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı projesinin ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Bakanlığa bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan duyuruda Edirne Çevre ve Şehirciik İl Müdürlüğü, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal ve Hacıdaişment Köyleri’nde ormanlık ve tarım topraklarında Cantaş İnş. ve TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladığını duyurdu. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın görüşüne açıldığını ve halkın katılım toplantısının 7 Temmuz’da gerçekleştirileceğini duyurdu.

Proje alanının içerisinde ve çevresinde tarım arazileri bulunmakta olup, en yakın duyarlı yapı kuş uçuşu yaklaşık 350 m mesafedeki Süloğlu RES’e ait rüzgar türbini (en yakın türbin), 240 m mesafedeki Vaysal Köyüne bağlı çiftlik evidir. Alanın kuşuçuşu 60 m güneyinde (en yakın nokta) Kalkansöğüt- Vaysal Köyolu bulunmakta olup, en yakın yerleşim yeri (merkezi) 1 520 m mesafadeki Vaysal Köyüdür. Hazırlanacak ÇED raporunda; Cantaş inş. Ve tic. Ltd. Şti. 200701 800 Nolu Kalker Ocağı Ve Kırma -Eleme Tesisi Kapasite Artışı ÇED

Projenin ömrünün 36 yıl olarak kaydedillen tanıtım dosyasında dikkat çeken önemli kısımlardan biri ise kalker ocağının kapasitesinin arttırılması için yılda 80 adet ve ayda 8 gün patlatma yapılması planlanıyor.

Öte yandan proje tanıtım dosyasında kalker ocağının kapasite artışı sonrasında nakliye işlemleri için kullanılacak araçlar Hacıdanişment Köyü’nden geçileceği ve araç yükünün artacağı ifade ediliyor.


KALKER OCAĞININ ÜRETİM KAPASİTESİ YILDA 2 MİLYON TONA ÇIKARILDI

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal ve Hacıdanişment köylerinda işletilen Kalker Ocağının üretim kapasitesinin yılda 630.000 ton iken bu proje ile yılda  2.000.000 tona çıkarılacağı belirtiliyor… Öte yandan tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, kalker ocak alanının 31, 41 ha’dan toplamda 72,18 ha’a çıkarılacağı ifade ediliyor.

PROJE ALANI TARIM ARAZİSİ, ORMANLIK ALAN İÇERİSİNDE

Tanıtım dosyasına göre, Edirne İli sınırları içinde, 1/25.000 ölçekli, Tekirdağ-Kırklareli-Edirne 1/100.000 Çevre Düzen Planında proje alanının “Orman Alanları, Tarım Arazisi ve Yer altı Suları Besleme Alanı ” içerisinde yer almakta olup, genişleme alanının “Orman Alanları, Tarım Arazisinde” içerisinde kaldığı belirtildi.

HAFRİYAT ARAÇLARI KÖYDEN GEÇECEK!

Vaysal ve Hacıdanişment Köyleri’nde işletilen Kalker Ocağının bir yıldaki üretim kapasitesinin 630 binden 2 Milyon tona çıkarılması ve proje alanının 31,41 ha’dan toplamda 72,18 ha’a çıkarılarak kapasite artışı planlanmaktadır. 

Projenin ömrünün 36 yıl olarak kaydedillen tanıtım dosyasında dikkat çeken önemli kısımlardan biri ise kalker ocağının kapasitesinin arttırılması için  yılda 80 adet ve ayda 8 gün patlatma yapılması planlanıyor. 

Öte yandan proje tanıtım dosyasında kalker ocağının kapasite artışı sonrasında nakliye işlemleri için kullanılacak araçlar Hacıdanişment Köyü’nden geçileceği ve araç yükünün artacağı ifade ediliyor. 

AĞAÇLAR KESİLECEK

Ayrıca proje tanıtım dosyasında, Proje alanında kesilecek kesin ağaç sayısının belirlenebilmesi ÇED Belgesinin alınması sonrası 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. ve 17. Maddeleri hükümlerine göre gerekli izinler alınarak, Orman Bölge Müdürlüğü ile arazi çalışması yapılacak, arazi çalışması sonrası belirlenen ağaçlar üretim çalışmalarının ilerlemesine bağlı olarak kademeli şekilde Orman Bölge Müdürlüğü nezaretinde kesilecek ve/veya Orman Bölge Müdürlüğü’nün göstereceği yere dikilmek suretiyle yerinden söküleceği belirtiliyor…

Öte yandan projeye; 2007, 2009 ve 2012 yıllarında ÇED gerekli değildir kararı verilmiş… Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TARIM ARAZİLERİ YİNE TEHLİKEDE!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin