featured

“Çok Riskli İller Ulaşıma Kapatılmalı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, Edirne’de artan vaka sayısı ile ilgili yaptığı açıklamada normalleşmenin yanlış olduğuna dikkat çekerek; “İller arası hareketlilik/geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır. ”dedi.

Edirne Tabip Odası Lokalinde basın açıklaması yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun; 19 Şubat’ta basın yaptığı basın açıklamasını hatırlatarak; “Edirne’de Şubat ayında Ocak ayına oranla olgu sayılarında artış görülmektedir.

Ne yazık ki, bu artış devam etmektedir. Bu artışta mutant virüsün etkisi olmadığı kimse tarafından söylenemez. Özellikle İpsala ilçesindeki olgu artışları bu süreçte devam ettiği gibi, Keşan ilçesinde de olgu sayılarının arttığı izlenmiştir. Bu bölgelerde bazı yerleşim birimlerinin karantinaya alınmasında geç kalınmıştır.

Dr. Altun Edirne’de giderek artan vaka sayısının 100 Bin Nüfusta İllere Göre Haftalık Vaka Sayısını grafiklerle paylaşarak; 08-14 Şubat tarihleri arasında 100 bin nüfusta İllere göre haftalık Vaka Sayısı Edirne’de 65.

15-21 Şubat tarihleri arasında 100 bin nüfusta İllere Göre Haftalık Vaka sayısı Edirne’de 75,29’a yükseldi. Türkiye ortalamasının üstünde Edirne’de 309 yeni vaka tespit edilirken günlük vaka sayısı 44’e yükseldi. Toplam test sayısı: 801.463 Günlük ortalama test sayısı: 114.495

20-26 Şubat tarihlerindeki 100 bin nüfusta illere göre haftalık vaka sayısının yüz binde 107,43’e yükseldi. Bu durumda ise yeni hasta sayısının 442’ye yükselirken; günlük vaka sayısı ise 63’e yükseldi. Toplam test sayısı: 841.495.Günlük ortalama test sayısı: 120.214Toplam Yeni Olgu Sayısı: 59.952 olarak ifade edildi.

MUTANT VİRÜS OLAN İLLER AÇIKLANSIN”

Ülkedeki mutant virüsün görüldüğü iller mutlaka açıklanması gerekliliğini ifade eden Dr.Altun; “ O illerde yaşayan yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok daha fazla olduğu bilindiği için, görülen illerin açıklanmasıyla, bu illerde yaşayan yurttaşlarımızın daha dikkatli davranmaları sağlanabilir. Dolayısıyla, hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir.

*Ülkemizde günlük test sayıları istenen düzeyde değildir. Son 3 haftadır günlük test sayısı 114 bin ile 128 bin arasındadır (haftalık ortalama). Test yapılan insanların büyük bir çoğunluğunu yakınmaları nedeniyle hastaneye başvuranlar ve bir ameliyat öncesi test alınan insanlar oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın vaka bulmaya yönelik bir test stratejisi yok. Sıklıkla, test vatandaşın talebine göre yapılıyor. Yakın temaslılara bile test yapılmıyor. Bu nedenle günlük test sayıları ciddi dalgalanmalar gösterdiği gibi, son zamanlarda düzenli bir azalma içinde. Dolayısıyla salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriteri üzerinden izlemek yanlış. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle uygun kriter vaka/test oranıdır. Bu durum, “bir an önce normalleşmeye geçmek” için “az test yapılması ve az olgu saptanması” gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle “her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması” mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz.” dedi.

NORMALLEŞME KARARI YANLIŞTIR”

Vaka sayısının giderek arttığını ve bu normalleşmenin yanlış olduğunu kaydeden Dr. Altun; “Son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranı düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır %5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır. İllerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk durumlarındaki değişimler izlenmeli, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılmalı, toplumla mutlaka paylaşılmalı ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. İller arası hareketlilik/geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2 Mart tarihine yayınladığı verileri paylaşan Dr. Altun; Türkiye genelinde toplamda 9.144.219 aşı yapıldı. Birinci doz aşı 7.160.799 kişiye, ikinci doz aşı ise 1.983.420 kişiye uygulandı. Bu durum Edirne’de toplamda 70.743 kişiye aşı yapıldı. Birinci doz aşı 56.356 iken, ikinci doz aşı ise 14.387 . Edirne’de toplam nüfusunun aşılanma oranı yüzde 17 olarak ifade etti.

AŞILAMA ORANININ DÜŞÜK OLDUĞU TÜM İLLERDE NEDENİ BİR AN ÖNCE BELİRLENMELİ”

Dr. Altun açıklamasının sonunda şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan İllere Göre Risk Durumu (20-26 Şubat 2021) haritasında mavi ile gösterilen ve normalleşmeye geçilen doğu ve güneydoğu illerimizden Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Iğdır’ın nüfusu Edirne’nin nüfusundan düşüktür. Muş ilinin nüfusu Edirne’nin nüfusuna benzerdir. Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Van, Ağrı illerinin nüfusları Edirne’nin nüfusundan çok daha fazladır. Ancak bu illerden yalnızca Diyarbakır 92 bin aşılama ile Edirne’nin önündedir. Bu illerimizde ve aşılama oranının düşük olduğu tüm illerde nedeni bir an önce belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde, toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla başetmek sorun olacaktır. ”Kaynak: Edirne Gerçek Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çok Riskli İller Ulaşıma Kapatılmalı”

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Edirne Gerçek Gazetesi - Edirne'nin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin